tentatif umrah12 hari 11 malam

Hari (1)


Bertolak ke Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) dgan menaiki bas. Tiba terus di Madinah dan dibawa ke tempat penginapan dengan menaiki bas.


Hari (2)


Selepas sarapan pagi, program zizrah di makam Rasulullah SAW, Saidina Abu Bakar, Saidina Umar dan perkuburan Baqi'dan jemaah bebasberibadah dan berurusan sendiri.


Hari (3)


Selepas sarapan pagi, program lawatan di Madinah - Masjid Quba, Masjid Qiblatain, Jabal Uhud, Medan peperangan Khandaq, kilang mencetak Al-Quran dan Ladang Kurma/Pasar Kurma.


Hari (4)


Jam 10 pagi memaklumkan pada para jemaah untuk bersedia meninggalkan Madinah, ziarah Wida' ke Makam Rasulullah SAW. Daftar keluar hotel penginapan. Bertolak ke Makkah Al-mukarramah. Daftar masok hotel di Makkah. Setelah urusan pendaftaran penginapan selesai Jemaah dibawa untuk melakukan umrah pertama.


Hari (5)


Selepas sarapan pagi, para jemaah diminta berkumpul di Lobi Hotel untuk atucara untuk acara lawatan di sekitar Kota Makkah. Pertamanya, para jemaah akan dibawa melawat bukit di mana terletaknya GUA THUR, PADANG ARAFAH & JABAL RAHMAH serta melalui MUDZALIFAH, MINA & seterusnya ketiga-tiga Jamrah, tempat terakhir yang akan dibawa ialah melepasi JABAL NUR di mana terletaknya GUA HIRA & akhirnya ke masjid Jaaranah untuk Miqat umrah yang seterusnya. (SILA BAWA BERSAMA PAKAIAN IHRAM UNTUK NIAT UMRAH)


Hari (6-11)


(Akan dimaklumkan kemudian) Program lawatan Hudaibiyah, muzium @ Kelambu Kaabah. Lawatan ini tertakluk kepada pindaan, bergantung pada kebenaran daripada Kerajaan Saudi Arabia. (SILA BAWA BERSAMA PAKAIAN IHRAM UNTUK NIAT UMRAH)


Hari (12)


Jemaah akan melakukan Tawaf Wida' (Tawaf selamat tinggal). Daftar keluar hotel penginapan dan bersiap sedia untuk berlepas ke Jeddah dengan kenderaan berhawa dingin dan singgah di Masjid Terapung Jeddah. Kapal Terbang akan berangkat dari Jeddah ke Malaysia.


Hari (13)


Tiba di KLIA dengan selamat dan semoga mendapat umrah yang mabrur. Berlepas pulang ke Pulau Pinang dengan selamat. Perkhidmatan bas disediakan.